За Митра

Кои сме ние - авторите? Какъв е знакът на ателието и какво означава? Кои са нашите цветове и отличителните знаци за авторство? Какъв е нашият стил? С какви материали работим? Каква технология използваме? Кой е Митра и защо точно Митра?

Кои сме ние - авторите?

• Красимир Младенов - скулптор

- Творческият си импулс развива при казанлъшките и старозагорски майстори.
- Член на Асоциацията за устойчив туризъм, и на Сдружението на майсторите на художествени занаяти и приложни изкуства в община Казанлък
- Интерес към неговите произведения имат: САЩ, Япония, Ирландия, Аржентина, ...
• Росица Русенова - мениджър

• Ренина Лекова - сътрудникАтелие за металопластика “Митра” е създадено с помощта на спечелен проект – ПРОЕКТ 100 - към Бизнес център, Казанлък, Министерство на икономиката и UNDP.
Изказваме благодарност на всяка една от тези институции, както и лично на всички, които повярваха в нас!


Какъв е знакът на ателието и какво означава?
Знаците на ателието са 3:

• Логото, което представлява соларен символ от концентрираните образа на 3 коня. То стои на официалната кореспонденция на "Митра", на визитки и други представителни рекламни материали.
• Месингов печат, който съдържа стилизираните инициали на Красимир Младенов (КМ), неговият зодиакален знак в горната част на знака и планетата, която го управлява - слънцето. Той се използва за маркиране авторството при пластиките

Кои са нашите отличителни цветове?

• Тракийско червено (тъмно, наситено червено с лек кафеникав примес) и бяло
• Тракийско червено и бледо бежово.


Какъв е нашият стил?

Стилът на "Митра" е абсолютно изчистен, с ясни послания и максимално придържане към оригинала. "Митра" не сме привърженици на модерни произведения с неразбираем смисъл. Макар произведенията на ателието да са в класически стил, с отчетливи, разпознаваеми форми, ние - авторите се стремим винаги да вложим своя малка "тайна" в нея, нещо специално, защото вярваме, че тъкмо това прави произведението специално. В стила си, “Митра” се ръководи от следните принципи:
• Древните форми говорят езика на съвременния човек
• Модерно преосмисляне на древното наследство
• Чисто съдържание в изчистени форми
• Тайната на красотата се крие в несъвършенствата на съставящите я части

Кой е Митра и защо точно Митра?

Митра е древно божество, което принадлежи към индоиранския пантеон. Буквално преведено, името му означава "договор", "съглашение". Божеството е свързано както с идеята за договор, така и като бог-слънце (изгряващо). Като соларно божество, то се свързва с образа на индийският бог Варун (владетел на водните пространства и като такъв има типичните характеристики на богинята-майка) като негова друга половина. В оригиналния образ на Митра обаче, той съчетава в себе си и соларното, и хтоничното, той е абсолютното божество - владетел на двете пространства: небесното и земното, соларното и хтоничното, мъжкото и женското начало. Изобразяван е с глава на бик, държащ вечният огън в ръцете си, чийто владетел е, а около него се увиват змии. С онаследяване на културните особености при прехода на културни елементи от изток на запад, Митра влиза в божествения пантеон на много други народи - траки, гърци, римляни,негови черти се откриват в Бог от Стария завет, а по-късно е вплетен в образа на Исус Христос. При траките, Митра се вписва в образа на Собазий, а той пък Ателието ни избра за свой "патрон" тъкмо Митра, защото:
• е свързан пряко с траките и образа на Дионисий, а основните теми, които "Митра" разработва са свързани с траките и техните вярвания.
• особен интерес за "Митра" са митологичните, и особено соларните символи, а Митра може да се приеме за едно от най-древните соларни божества. Ние вярваме, че Божеството в неговата пълнота е идейна цялост - единство от мъжко и женско начало - такова е било то за древните и интуитивно или не, човечеството го доказва в целия път на своето развитие, но логически отказва да го приеме.
• Договорната страна на "Митра" е важна за нас. Ние държим на чисти и точни отношения.