Комплект “Мида” , кат. N III /5

Бижута:
Материал: сребро
Комплектът съдържа: 1) чифт обеци: 2) пръстен; 3) колие; 4) гривна
Бел.: Всеки един от елементите в комплекта може да се поръчва отделно.

Размери на елементите: 1.1 и 1.2) Голям (изпъкнал, плосък) – 40 mm., 20 gr.; 2) Малък – 24 mm., 10 гр.

• Създайте своя собствен комплект!
Комплект “Мида” дава възможност елементите в него да се разиграят в различни комбинации. Освободете въображението си и създайте своя собствен, уникален комплект!
• Допълнителни материали и елементи + 15% към цената на изделието: халки, сребърен синджир за гривна, ръчно изработени сребърни закопчалки, винтчета.

Сувенири :
• тип “Картина”
• Тефтер
• Ключодържател

Бел.: Моля, имайте предвид, че 90% от изработката на комплекта е ръчна и отнема време. Минималният технологичен срок, както за един, така и за примерно 10 комплекта е 1 мес. Добре е, ако се поръчват повече от 1 комплект за този срок. Това ще спести и Вашето, и нашето време!

Оригиналът на комплекта представлява съд във форма на средиземноморска мида. Изработен е от сребро и е декориран с позлата. Датира от втората половина на IV в. пр. Хр. и е открит в гробницата на тракийския владетел Севт III – Голяма Косматка (край гр. Шипка).
Може само да се гадае какво е било предназначението на съда. Белязаните в основата на мидата знаци, типична за архитектурната орнаменталика на Севтополис, недвусмислено сочат, че съдът е принадлежал на Одриската династия.
Възможно е това да е култов съд, а водният произход на мидата обвързва този съд с култовете към Великата Богиня Майка и новото раждане на духа и живота. Вероятно е участвала като култов предмет в йерогамен ритуал между владетеля и неговата съпруга.