Комплект “Сливане” , кат. N III /6

Бижута:
Материал: сребро
Комплектът съдържа: 1) чифт обеци: 2) пръстен; 3) колие; 4) гривна
Бел.: Всеки един от елементите в комплекта може да се поръчва отделно.

Размери на елементите: 1.1) Женски вариант – 43 mm., 20 гр.; 1.2) Мъжки вариант – 55 mm., 24 гр., 2) Обеци 2 бр. – 12 гр.; 3) Пръстен 1 бр. – 8 гр., 4) Гривна – 1 елемент - 10 гр.; 3 елемента – 17 гр.

Сувенири :
• тип “Картина”
• Тефтер
• Ключодържател

Бел.: Моля, имайте предвид, че 90% от изработката на комплекта е ръчна и отнема време. Минималният технологичен срок, както за един, така и за примерно 10 комплекта е 1 мес. Добре е, ако се поръчват повече от 1 комплект за този срок. Това ще спести и Вашето, и нашето време!

Този символ е реплика на тракийска апликация за конска амуниция (в средата е снимка на оригинала), намерена във Враца.
Интересен е с това, че съчетава в себе си символите на мъжкото и женското начало, на соларното и хтоничното. Този символ представлява мандала (мандалата е стилизиран вариант на представата на древните за света и космоса като единство между мъжкото и женското начало, разположени в точно определен ред с точно определен смисъл). В центъра се намира слънцето, центърът на света - axis mundi. То е съставено от три кръга, защото вероятно според представите на траките, богът-слънце има троична същност. Заобиколено е от 3 коня, което според мандалата обикновено е реалния свят и тук е посочена мъжката доминация в този свят (числото 3 и конете сочат принадлежност към мъжкия свят). Следващият кръг обикновено е духовният свят, който в този случай е зает от фигури на хтонични (водни) същества, т.е. от женския свят. В женския вариант на бижуто липсва последният кръг, който е заключващ, за да остане внушението за женското начало като завършващ елемент. В мъжкия вариант, цялата композицич отново е заключена в соларен кръг, както е в оригинала.